skip to Main Content
Kemins röst
Läs mer om oss

Tumregel 1 Allt består av ­kemikalier, även du. Tillhör du dem som tänker att världen skulle bli en bättre plats utan kemikalier? Tänk om. Allt, från vatten och vetemjöl till din egen kropp, består av just kemikalier.

Så undvik att använda ordet kemikalier som ett samlingsbegrepp för saker som är giftiga eller farliga.
Tumregel #1
Tumregel 2 Naturliga ­ämnen är inte automatiskt bra. Ett ämnes egenskaper beror på hur själva ­molekylen ser ut – inte på om det kommer från naturen eller är syntetiskt framställt. Några av de farligaste ämnena vi känner till, kommer från naturen. Medan syntetiskt framställda ämnen, som exempelvis antibiotika, kan vara livsviktiga. Tumregel #2 Alltså kan man inte slentrianmässigt säga att syntetiskt framställda ämnen är dåliga för människa och natur. Tumregel 3 Varning för­ begreppet ­radioaktiv strålning! Det finns faktiskt inget som heter radioaktiv strålning. Däremot finns det radioaktiva ämnen, och de avger något som kallas joniserande strålning (strålning som har förmågan att slå ut elektroner från ämnen som den kolliderar med).

Om du vill uppfattas som ett kemiproffs bör du hålla isär begreppen och använda joniserande strålning och radioaktiva ämnen.
Tumregel #3
Tumregel 4 Koldioxid är inte förnybar eller fossil. Koldioxid är ett hett ämne i dessa tider. Ibland hör man människor använda formuleringarna ­förnybar koldioxid och fossil koldioxid.

Vill du framstå som påläst bör du undvika dem. Kemiskt sett är nämligen koldioxiden alltid likadan. Det är bränslet som är antingen fossilt eller förnybart.
Tumregel #4
Tumregel 5 All gas är inte ­giftig. Många som hör ordet gas tänker på något giftigt. Och visst finns det giftiga gaser. Men det är betydligt vanligare med ofarliga gaser – luften omkring oss till exempel, eller den ånga som uppstår när du kokar vatten.

Tänk därför på att skriva ut giftig gas om du ­syftar på gas som är skadlig.
Tumregel #5
Tumregel 6 E-nummer är bevisat ätbara! Kemikalier som är godkända av Europeiska livsmedelsmyndigheten har E-nummer. Dessa säger ­ingenting om kemikalien kommer från naturen eller är syntetiskt framställd.

Att en kemikalie har ett E-nummer betyder bara att den är kontrollerad för förtäring. Till exempel har citronsyra nummer E330, och färgämnet från rödbeta nummer E162.
Tumregel #6
Tumregel 7 Lagom är bäst Alla kemikalier är dödliga i allt för höga koncentrationer. Det gäller till och med den lilla vattenmolekylen.

Så med andra ord: allting kan vara giftigt, beroende på dosen.
Tumregel #7
Tumregel 8 Är det sockerfritt om inget socker tillsatts? Socker är ett samlingsnamn för en hel grupp ämnen, som glukos, fruktos, sackaros, laktos och maltos. Det finns naturligt i några av våra vanligaste livsmedel som bär, rotfrukter och mjölk.

Så utan tillsatt socker behöver inte vara detsamma som sockerfritt.
Tumregel #8
Tumregel 9 Tungmetaller finns inte! Ordet “tungmetall” syftar ofta på metallföreningar som är farliga för hälsan eller miljön. Sådana föreningar kan bildas av både lätta och tyngre grundämnen.

Låt oss därför sluta använda ordet tungmetall
(utom för rockmusik). Använd istället “farliga metallföreningar”.
Tumregel #9
Tumregel 10 Ytterby äger periodiska systemet Strax norr om Stockholm ligger Ytterby. I gruvan som ligger där har man upptäckt hela nio grundämnen varav fyra är namngivna med koppling till platsen: yttrium, ytterbium, terbium och erbium.

Därmed är Ytterby den plats i världen som har flest grundämnen uppkallade efter sig.
Tumregel #10
Som medlem i Svenska Kemisamfundet är du en del av Sveriges största nätverk för kemiintresserade. Du deltar till rabatterad avgift i de konferenser som vi ordnar och får tidningen Kemisk Tidskrift (4 nr/år).
Samarbetspartners

lUPAC_logo_horizontal